مفهوم مدل بای چیست؟
در ابتدا به معرفی سه بخش مدل بای می پردازیم. و در ادامه هر کدام از این سه بخش به تفصیل توضیح داده شده است.
1- تراکم (Accumulation)
2- سویینگِ جودا (Juda Swing)
3- توزیع (Distribution)
مدل بای (خرید) روندی صعودی در بازارهای گاوی (صعودی) دارد.
اولین مستطیل (سبز) ساخته شده میشود بای، بعد با یه حرکت دستکاری شده پرقدرت به سمت پایین ادامه پیدا میکند که در این مدل بهش میگویند سویینگ جودا ( (Juda Swing.)
سوئینگ جودا
Juda Swing یه حرکت نزولی قوی است که بر احساسات معاملهگرها تاثیر می گذارد. معاملهگرها شامل سرمایهگذاران و بخش بزرگی از فعالین بازار میشه که اطلاعات خوبی از اینکه قیمت باید به کدوم سمت بره ندارند. این افراد به پول احمق مشهور هستند. بر خلافِ پول هوشمند، این سرمایهگذارها (پول احمق) نمیدانند دارند چیکار میکنند.
در واقع برههایی هستند که تو دام گرگ میوفتند و طعمه گرگها میشوند. در مرحله بعد مستطیل خاکستری اتفاق میافته. مایکل اسم این مستطیل رو گذاشته برگشت پول هوشمند (Smart Money Reversal). بعد در قیمت خوبی خرید انجام میشه. بعدش استاپهای زیادی زده میشه. این در منطقهای اتفاق میافته که خیلیها استاپ هایشان را آنجا گذاشته اند. اغلب پایین ترین قله، تشکیل الگوی تله (Trap) میدهد که در آن قله معمولا در تایم یک ساعته واگراییهایی تو مکدی دیده میشود. اگر علاوه بر این که سیکل مکدی به اوجش رسیده و دارد برمیگرد، شما این دو را هم ببینید خبر خوبیه. بالاخره قیمت رشد میکند و سود حاصل میشود. در این مرحله شما میتونید پولی خوبی در بیارید. اینجا شما از حرکت صعودی که اتفاق میافته استفاده میکنید. حالا قیمت از منطقه قرمز هم رد میشود و به رشدش ادامه میدهد.
تراکم
تراکم (accumulation) اولیه برای سوق دادن قیمت به سمت پایین لازم هست که باعث ایجاد جودا سویینگ میشود. حرکتی که بدون تراکم استاپ ها را میزند نمیتواند مانور حرکت قبلی اش را تشکیل بدهد.
یادتان باشد که یادگیری واقعی با نگاه کردن چارت ها بدست میاد. پس دنبال این مدل ها توی چارتها بگردید.
همچنین به خاطر داشته باشید که این ایدهها شبیه اکسیری که راه حل جادویی و خارق العادهای برای معامله کردن باشه نیستند. اینها هم شبیه همه نظریه های معاملاتی بر حسب احتمالات اتفاق میافتند و گاهی وقتها موفق هستند و گاهی هم شکست میخورند. شما با بررسی چارتهایتان میتوانید متوجه بشید که در چه شرایطی بهترین عملکرد را دارند و در چه شرایطی خوب عمل نمیکنند.
گاهی وقتها که دارید مدل بای را شناسایی میکنید با مثلثی مواجه میشید که به جای اینکه قیمت به رشد اش ادامه بدهد، برمیگردد و به سطح بلوک سفارش (Order Block) قبلی میرسد. در این موارد داشتن یک نگاه کلان (Macro) میتواند خیلی کمک کننده باشد و موقعیتهای احتمالی خوبی را برای معامله به ما بدهد.
شناسایی مدل خرید سازمانی
سه نکته اصلی که باید در مدل بای بدونید:
- داشتن دیدگاه کلان (Macro): بدانید قیمت به کدام سمت میرود.
- شناسایی سطوح مربوطه: از جمله مدل بای (سطوح 00 اعداد کلیدی هستند).
- تراکم (Accumulation): با توجه به مدل نظری که اینجا توضیح داده شده باید سطوح رنج رو مشخص کرد.
چطوری میتونید تراکم و توزیع رو شناسایی کنید؟
آیا این صحت نداره که مردم بر اساس یه واقعیت خلفی تعریف میشوند؟ شما بر اساس چیزی که میبینید میگید که بازار تو رنج و بی تصمیمی هست یا اینکه قیمت در حال تراکم برای رشد بیشتر هست. اگر بر اساس دیدگاه کلان (Macro) ببینید که روند نزولیه و یک بازار رنج رو به پایین را شناسایی کنید، وقتی که قیمت رشد کند و به سطح مقاومت قوی برسد، شما باید آنجا sell کنید چون ایده خیلی خوبی از دیدگاهMacro دارید.
به تصویر نگاه کنید. این سطح تراکم هست یا توزیع؟ این به شما چیزی را میدهد که بدونید بر اساس نظریه توزیع (Distribution) قیمت میتواند به کدام سمت برود؟ نه! نظریه تراکم و توزیع به شما کمکی در مورد مسیر آینده قیمت نمیکند. بلکه فقط شرایط بازار را نشان میدهد. قیمت بعد از این محدوده کاهش پیدا کرد اما این به وسیله دیدگاه کلان (Macro) قابل شناسایی بود. پس شما میتونید با دیدن بازارهای رنج و روند دار متفاوت حدس بزنید که کدام شرایط بازار را سازمان ها ساختند. به این ترتیب ایده بهتری در مورد بازار بدست میارید.
چگونه میشود سطوح رنج تراکمی را براساس مدلی که توضیح داده شده شناسایی کرد؟
منظورم این هست که بعد از پایان یه ترند نزولی، یک برگشت میبینید. شما همچنین باید یک الگوی رنج کوچیک ببینید که همون برگشت پول هوشمند حساب میشود. (Smart Money Reversal).
چگونه میشود بر اساس ایده دیدگاه کلان بدانیم قیمت به کدام سمت میرود؟
از تحلیل بنیادی استفاده کنید، تصویر بزرگتر را ببینید، عوامل بنیادی که بر روی قیمت تاثیر میگذارند را بررسی کنید.
تعریف نظری روند:
اگه توالی از بالا و پایین دارید و این توالی هنوز نشکسته و دارد رو به پایین حرکت میکند یعنی روند قیمت نزولی هست.
از اصل ساختار بازار استفاده کنید. قیمت بین حمایت و مقاومت آزادانه حرکت میکند. این ایده را در نمودارهای ۴ ساعته، روزانه و هفتگی به کار بگیرید. و امیدوار باشید که قیمت به همین مسیر ادامه بدهد تا اینکه به مقاومت بعدی واکنش بدهد. از واگرایی های مکدی در تایم ۴ ساعته بهره بگیرید.
وقتی قیمت پیوسته در حال پیشروی هست از این الگوها استفاده نکنید.
از ستاپهای با احتمال موفقیت بالاترِ دیگر برای تشخیص مسیر قیمت استفاده کنید.
از شاخصهای دلار و یورو برای پیشبینی دقیق تر جفت ارزهایی که شامل اینها میشوند استفاده کنید. اگر میبینید که شاخص دلار دارد بالاتر میرود، معاملات را روی رشد دلار (USD) انجام بدید. از بازده اوراق قرضه (Bond Yield) استفاده کنید: افزایش نرخ بهره، تقاضای بیشتری برای ارز میآورد.
از منحنی بازده (Yield curve) استفاده کنید. خم شدن منحنی باعث رشد اقتصاد میشود. و صاف شدن منحنی وضع اقتصاد را بد میکند.
شناسایی گام به گام مدل خرید سازمانی برای روندهای صعودی
- داشتن دیدگاه کلان (Macro) برای تشخیص روند صعودی.
- مشاهده یک رنج تراکمی (accumulation-range) زیر یک مقاومت. (برای پیدا کردن این مدلها روی چارت از تایم فریم های ۱۵ دقیقه، ۱ ساعته و ۴ ساعته استفاده میشه.)
- انتظار یک برگشت به ناحیه مقاومت یا شاید ناحیه ای که نقدینگی وجود دارد را داشته باشید. همچنین از مفهوم نقطه ورود بهینه (Optimal Trade Entry) استفاده کنیند ( منظور برگشت از فیبو ۷۹ درصد هست). دنبال حرکتی باشید که قدرتمند و سریع باشه، بخصوص برای معاملات میان روزی (intraday).
- حالا در پایان این حرکت ناگهانی و سریع به سمت منطقه مقاومت، به دنبال دیدن پایان الگویی مثل سقف دو قلو، تله یا شکست ناموفق به شکل یک بازار رنج کوچک باشید. لازم نیست که الگوی پایانی کاملا واضح باشد. میتواند یک الگو متوسط باشد.
برای شناسایی مدل توزیع یا تراکمی اول باید یه دیدگاه کلان از روند قیمت داشته باشیم. برای مثال اگه یک روند نزولی ببینید، میدانید که قیمت به افت اش ادامه میدهد. پس میدانید که باید دنبال مدل فروش (Sell model) باشید. بعد از اینکه خوب یاد گرفتید میدونید که قیمت به رشدش ادامه میدهد. حالا دنبال سطوح حمایت و مقاومت باشید. مدل میان همین سطوح شکل تراکم (Accumulation)، استاپ هانتر صعودی، برگشت پول هوشمند و قله الگوی مثلث که زیر مقاومت و گاهی هم بالای آن اتفاق میافتد.
تصویر پایین یک مدل خرید (Buy Model) را در یورو دلار (ژانویه ۲۰۱۷) رو نشان میدهد. برگشت پول هوشمند (Smart Money Reversal) زیر سطح مقاومت و تراکم (Accumulation) بالای یه مقاومت دیگر اتفاق افتاد. تراکم در روزهای سه شنبه و چهارشنبه اتفاق میافتد. در روزهای پنجشنبه و جمعه یک تراکم توزیع جدید به وجود میاد و در نهایت روز دوشنبه توزیع اخر (final distribution) اتفاق میافتد.
این مدل ها هم در بازار های روند دار و هم در نواحی برگشت (Reverse) به وجود می آید.
این مدل ها علاوه بر بازار های روند دار، در سطوح مقاومت و نواحی برگشت هم اتفاق می افتند. فقط وقتی که در نواحی برگشت، سازمان ها در حال ایجاد تراکم قیمتی هستند، هر چقدر که قیمت بیشتر افت کند آنها بیشتر میخرند. جایی که به اندازه کافی خریدها انجام شده، وقت پرواز قیمت میرسد.
به این تصویر که نمودار یورو دلار را نشان میدهد نگاه کنید. قیمت ریزش داشته است. نواحی که با رنگ زرد مشخص شده اند همان نقاطی هستن که خریدهای سازمانی انجام میشود. آنها انقدر جمع کردند که در نهایت باعث رشد ناگهانی قیمت میشود.