در یک تعریف ساده به دانش تجزیه و تحلیل سایت TseTmc تابلوخوانی در بورس می گویند. در این مقاله به تعریف اصطلاحات موجود در تابلو سهام می پردازیم.
تابلوخوانی در بورس چیست؟
از روش های تحلیل تابلوخوانی در بورس ایران بررسی اطلاعاتی نظیر « میزان خرید و فروش سهامداران حقیقی و حقوقی»، «حجم معاملات» و … است. در این بخش سعی بر این است که مفاهیم ابتدایی تابلوخوانی را به صورت خلاصه بیان کنیم.برای انجام این کار باید ابتدا به سایت Tsetmc مراجعه کنید و نماد مورد نظر را سرچ کنید. در تصویر پایین نمای کلی از تابلو نماد را می بینید که هر کدام از این آیتم ها در ادامه به صورت مختصر بیان می شود.
از گوشۀ سمت راست تصویر براساس شماره هایی که ذکر شده به تعریف هر یک از مفاهیم می پردازیم:
کادر شماره 1
قیمت ها در تابلوخوانی در بورس
در تابلوخوانی شما با انواع قیمت ها در تابلو سهام رو به رو هستید که در ادامه به معرفی این قیمت ها می پردازیم.
قیمت خرید:قیمت خرید سهم را به صورت لحظه ای در یک روز معاملاتی نمایش می دهد.
قیمت فروش: قیمت فروش سهم را به صورت لحظه ای در یک روز معاملاتی نمایش می دهد.
اولین قیمت: اولین قیمت معامله شده در بازۀ روز معاملاتی جاری می باشد.
قیمت پایانی:هر سهم در طولِ یک روز معاملاتی، ممکن است در قیمت های متفاوتی معامله شود. اگر از این قیمت ها میانگین وزنی گرفته شود، قیمت پایانی سهم تا همان لحظه به دست می آید.
قیمت آخرین معامله:قیمتی است که سهم برای آخرین بار در طی روز معاملاتی در آن قیمت معامله می شود. لزوماً قیمت پایانی با قیمت آخرین معامله برابر نیست.
قیمت دیروز: قیمت پایانی دیروز بوده که مبنا و نقطۀ صفر بازۀ قیمتی امروز قرار می گیرد. یعنی وقتی نماد صفر درصد باشد روی این قیمت دیروز قرار می گیرد و تغییری نکرده است.
کادر شماره 2
تعداد، حجم و ارزش معاملات
تابلوخوانی در بورس مواردی نظیر تعداد معاملات، حجم و ارزش معاملات را برای بررسی و تجزیه و تحلیل سهام مورد استفاده قرار می دهد که در کادر شماره 2 این موارد را در تصویر مشاهده می کنید. در ادامه به بیان هر کدام از این مفاهیم می پردازیم.
تعداد معاملات: به تعداد درخواست های خرید و فروش در یک روز معاملاتی گفته می شود.برای مثال در تابلوی بالا در نماد خفنر 74 معامله تا این لحظه روی تابلو صورت گرفته است.
حجم معاملات:بستگی به تعداد برگ سهم های معامله شده در طی یک روز دارد.برای مثال در تابلوی بالا در نماد خفنر 363164 هزار برگ سهام را سهام داران تا این ساعت معامله کرده اند.
ارزش معاملات: برابر است با قیمت هر سهم برگ ضرب در کل تعداد سهام معامله شده طی یک روز.( حجم معاملات ضرب در قیمت هر سهم.)
نکته:
در تابلو بورس دقت کنید که قیمت ها به ریال می باشد و M به معنی میلیون و B به معنی میلیارد می باشد.
ارزش بازار: از ضرب تعداد سهام یک شرکت بر قیمت هر سهم به دست می آید.که بیانگر سایز شرکت می باشد. در ادامه به طور کلی دسته بندی که برای سایز شرکت ها وجود دارد را به طور خلاصه بیان می کنیم.
نکته:
شرکت های کوچک شرکت هایی است که ارزش بازار آن ها کمتر از 10 هزار میلیارد ریال است و شرکت های متوسط به شرکت هایی می گویند که ارزش آنها بین 10 تا 20 هزار میلیارد ریال است. همچنین شرکت های بزرگ به شرکت هایی گفته می شود که ارزش آنها بیشتر از 20 هزار میلیارد ریال است.
وضعیت نماد: به طور کلی نمادهای موجود در بازار بورس و فرابورس در یکی از این حالات قرار دارند: وضعیت مجاز، ممنوع، ممنوع- متوقف، مجاز-محفوظ، مجاز- متوقف. هر کدام از این حالات بیانگر شرایط خاصی در نماد است که در مقاله ای مجزا به توضیح هر کدام از این وضعیت ها می پردازیم.
کادر شماره 3
بازه های قیمتی
بازه روز: بازۀ قیمت هایی که سهم در طول روز تجربه کرده را نشان می دهد.
قیمت مجاز: بیانگر این است که سهم در طول روز به چه میزان دارای نوسان است. بستگی به نوع بازار این بازه مجاز متفاوت است.
بازۀ هفته: بازۀ قیمت هایی که سهم در طول هفته تجربه کرده را نشان می دهد.
بازۀ سال: بازۀ قیمت هایی که سهم در طول سال تجربه کرده را نشان می دهد.
کادر شماره 4
تابلوخوانی در بورس شامل اصطلاحاتی نظیر حجم مبنا و سهام شناور است که برای اکثر افراد مفاهیم ناشناخته ای محسوب می شوند. در ادامه طبق آنچه در تصویر در کادر شماره 4 مشاهده می کنید به بیان این مفاهیم می پردازیم.
تعداد سهام: بیانگر این است که در این شرکت چه تعداد حجم ( برگ سهم ) وجود دارد.
حجم مبنا:
حداقل تعداد سهام یک شرکت است که باید در طول روز، مورد معامله قرار بگیرد تا قیمت آن سهم بتواند براساس سقف دامنۀ نوسان، افزایش یا کاهش یابد. هدف از تعیین حجم مبنا این است که نوسانات قیمت سهام، در نتیجۀ خرید و فروش تعداد مشخص و قابل توجهی سهام انجام بگیرد. چرا که در غیر این صورت، معاملۀ حتی چند عدد سهم یک شرکت، می تواند قیمت سهام این شرکت را تحت تأثیر قرار دهد و منجر به ایجاد قیمت های غیرواقعی و کاذب گردد.حجم مبنا براساس فرمول خاصی به دست می آید که خودش موضوع مفصلی است که در اینجا قابل بحث و ارائه نیست.
سهام شناور:
یعنی سهامی که آمادۀ عرضه شدن هستند و زود نقد می شوند.یعنی کسانی که این سهم را دارند قصد ندارند که این سهم را نگه دارند و یا کرسی مدیریتی خاصی در شرکت داشته باشند و تمایل دارند که سهم را بفروشند. این آیتم با درصد نقدشوندگی رابطه دارد. اگر درصد سهام شناور خیلی بالا یا خیلی پایین باشد هر کدامش به نوعی بد است. و باید یک عدد متعادل باشد. آن عدد متعادل غالباً 21 درصد است یا مقداری بالاتر یا مقداری پایین تر. حالا اگر این درصد بالا باشد مثلا 30 یا 40 درصد سودآوری در آن سهم سخت است و اگر پایین باشد یعنی امکان سفته بازی در آن سهم زیاد است.چون ممکن است سهام دار قربانی این سفته بازی ها بشود.به طور کلی بالا بودن آن کم خطرتر از پایین بودن آن است.
میانگین حجم ماه: حجم معاملات در طول یک ماه را نشان می دهد.یک فاکتور مهم برای ورود و خروج پول می باشد.
کادر شماره 5
انواع سهامداران
سهام داران حقیقی و حقوقی:به طور کلی دو تیپ سرمایه گذار در بازار وجود دارد. این دو تیپ عبارتند از: سرمایه گذار حقیقی و حقوقی. سرمایه گذاران حقیقی افرادی هستند که کد معاملاتی دریافت می کنند و سپس به خرید و فروش سهام مشغول می شوند. ولی سرمایه گذاران حقوقی شرکت هایی هستند که از طریق شرکت خود کد بورسی دریافت می کنند و سپس به خرید و فروش سهام می پردازند.
برخلاف سرمایه گذاران حقیقی که بیشتر دیدگاه کوتاه مدت دارند حقوقی ها چند سهم را زیر نظر دارند و از تمام حقایق بنیادین و تکنیکال آنها به خوبی آگاه هستند. معمولا در ساختار این شرکت ها نیز حضور دارند و روی تصمیم های آن ها تأثیر می گذارند. در کادر شمارۀ 5 مربوط به تصویر تابلوخوانی در بورس میزان خرید و فروش بر اساس نوع سهام دار که حقیقی یا حقوقی است به تفکیک می توانید ببینید.
کادر شماره 6
EPS: به میزان سود محقق شده به ازای هر سهم می گویند.
P/E: همان نسبت قیمت سهم بر درآمد سهم است. P/E یکی از ابزارهای ارزش گذاری سهم است، امّا تنها ابزار نیست بلکه یکی از ابزار مهم است. زمان بازگشت دارایی را به ما نشان می دهد. برای مثال قبلا که سود بانک ها 20 درصد بود،P0E بیست درصد یعنی 5/1 . یعنی به ازای هر یک ریال سود در آن شرکت ما باید 5 ریال پرداخت کنیم. این به ما نشان می داد که 5 سال طول می کشد تا سرمایۀ اصلی ما برگردد. P/E آموزش مفصلی را می طلبد که در اینجا چون بحث ما آشنایی با مفاهیم تابلوخوانی در بورس است در مقاله ای مجزا این موضوع بررسی می شود.
کادر شمارۀ 7
در تصویر بالا نشان دهندۀ صف خرید و فروش سهم می باشد. در قسمت آبی رنگ جدول اطلاعات خرید سهم و در قسمت قرمز رنگ جدول اطلاعات فروش سهم در آن روز بیان می شود. احتمالا اصطلاحات صف خرید یا صف فروش را در بازار بورس زیاد به گوشتان خورده است.
زمانی که سهم در سقف مجاز آن روز معامله شود اصطلاحا می گویند که سهم صف خرید است. و زمانی که سهم در کف بازه مجاز روزانه معامله شود بیانگر وجود صف فروش در آن نماد می باشد.
کادر شماره 8
نمودار قیمت در طول روز: در این نمودار نمای کلی از کندل های سهم قابل مشاهده است. و می توانید نمودار سهم در طی روز را مشاهده کنید.
کادر شماره 9
گروه: جدول مربوط به گروه صنعت سهم را نشان می دهد. و همچنین می توان نمادهای هم گروهش را مشاهده کرد.
جمع بندی مبحث تابلوخوانی در بورس:
سایت TSETMC علاوه بر اینکه تابلویی برای مشاهده وضعیت هر سهم است قابلیت های دیگری نظیر فیلتر نویسی، ارائه شاخص های موجود در بازار، نمایش نمادهای تعلیقی یا تحت احتیاط و … را نیز دارد. در این مقاله صرفا به معرفی تابلوی مربوط به سهام پرداختیم که خیلی از سهامداران از آن به عنوان ابزاری برای تجزیه و تحلیل سهام استفاده می کنند. و به راستی اطلاعات زیادی را در یک نگاه در اختیار سهامداران قرار می دهد.
کسانی که قصد فعالیت در بازار بورس ایران را دارند ناگزیرند با کلیت این سایت و تابلو سهام آشنا باشند. به جز این مقاله، مقالات دیگری نیز در خصوص سایت تی اس ای تی ام سی در سایت چارتستان قرار دارد که برای کسب دانش بیشتر در این زمینه توصیه می کنیم حتما آن مقالات را نیز مطالعه کنید. علاوه بر مقالات دوره آموزشی تابلوخوانی به این منظور نیز توسط تیم چارتستان ارائه گردیده است که می توانید از آن ها نیز استفاده کنید.
- پشتیبانی مناسب در تحلیل، استراتژی های معاملاتی و مدیریت ریسک و سرمایه خود را در خدمات ما از جمله درخواست تحلیل سهم، اکسپرت مدیریت سرمایه و سفارش اکسپرت انتخاب کنید.