مدیریت سرمایه
قبل از شروع مبحث مدیریت سرمایه میخوام بگم که تا الان شما یکی از سیستم های معاملاتی خوب رو در اختیار دارید. شما میدونید چطوری محدوده های عرضه و تقاضا رو پیدا کنید و قدرت سطح رو چطوری مشخص کنید. یاد گرفتید چطوری مولتی تایم (تحلیل از بالا به پایین) رو بصورت دقیق انجام بدید و میخوام بابت این تلاش و زحمتی که کشیدید و این دوره آموزش رو گذروندید بهتون تبریک بگم. (الکی) ولی بذارید یچیز دیگه بگم که این استراتژی ها و تاکتیک های معاملاتی که یاد گرفتید به تنهایی نمیتونه شما رو در زمینه معامله کردن موفق کنه مگر اینکه استراتژی برای مدیریت سرمایه داشته باشید.
سوال:
بذارید یک سوال ازتون بپرسم. چیزی در مورد حجم پوزیشن میدونید؟ اگر نمیدونید به شدت توصیه میکنم این بخش رو با دقت مطالعه کنید. چون دونستن یا ندونستن این موضوع باعث میشه تریدرهای موفق یا خدای نکرده مثل عساتید!!! معاملهگران زیاندهی باشید و سرمایه تون رو بر باد بدید.
حجم پوزیشن چیست؟
حجم پوزیشن میزان لات معاملاتی هست که شما وارد معامله میکنید و هیچ فرقی نداره که حساب شما استاندارد ، میکرو یا مینی باشه. برای مثال اگر شما ۲ مینی لات (هر مینی لات معادل ۱۰،۰۰۰ واحد) در جفت ارز پوند دلار معامله میکنید این به معنی این هست که شما به ارزش ۲۰،۰۰۰ دلار امریکا وارد معامله کردید. و بستگی به اینکه نرخ تبدیل در بروکر شما بر روی ارز پوند دلار در جهت تمایل شما حرکت کنه شما به ازای هر پیپ حرکت بازار ۲ دلار سود یا ضرر میکنید.
پس
اگر ۱۰۰ پیپ در جهت تمایل حرکت شما داشته باشیم میزان ۲۰۰ دلار سود میکنید. برای اینکه بتونیم درک درستی از محاسبه پشت این اعداد داشته باشیم معکوس حرکت را بررسی میکنیم. برای مثال فرض کنید قیمت پوند دلار از قیمت 1.5600 به 1.5500 به سمت پایین حرکت کرده و این میزان ۱۰۰ پیپ حرکت هست که به معنی ۱ سنت تغییر نرخ تبادل قیمت در این ارز هست. پس داریم :
0.0100 * 20.000 = 200 دلار
شما اگر ۱ لات استاندارد معامله کنید برابر ۱۰۰،۰۰۰ دلار معامله هست که به ازای هر ۱ پیپ حرکت ۱۰ دلار سود یا ضرر میکنید.
همچنین ۱ مینی لات برابر ۱۰،۰۰۰ دلار هست و ارزش ۱ دلار در هر پیپ را دارد.
۱ میکرو لات برابر با ۱۰۰۰ دلار معامله هست که برابر ۱۰ سنت سود یا ضرر در هر پیپ حرکت می باشد.
اگر
یک حساب استاندارد لات باز کنید و انتخاب کنید که مینی لات ترید کنید، ۱مینی لات برابر با ۱۰ استاندارد لات ، ۵ مینی لات برابر با ۵۰ استاندارد لات هست.اگر شما یک حساب مینی باز کنید و انتخاب کنید که میکرو لات ترید کنید پس 1 میکرو لات برابر با ۱۰ مینی لات و ۵ میکرو لات برابر با ۵۰ مینی لات هست.
پس در نتیجه سایز معاملات شما با نوع حسابتون (استاندارد یا مینی) و چه حجمی قصد ترید دارید ارتباط مستقیم دارد. بعضی از بروکر ها حساب میکرو ندارند. این اطلاعات برای اینکه بدونید چه حجمی باید باز کنید بسیار مهم هست
بخش دوم:
اکثر تریدرهای تازه کار این دیدگاه رو دارند که یک سیستم معاملاتی قوی تمام چیزی هست که نیاز دارن که به سود برسن. اینطور افراد سالهای زیادی رو برای پیدا کردن یک سیستم هولی گریل صرف میکنند. (سیستمی که وین ریت بسیار بالا و نزدیک ۱۰۰% داره) تا رویاهاشون رو بسازن. اگر شما هم یکی از اونها هستید باید بگم که وین ریت سیستم معاملاتی شما هیچ ربطی به موفقیت شما در تریدتون نداره ( بچهها منظورش اینه که این موضوع ارزش کمتری نسبت به مدیریت سرمایه داره که بسیار حرف درستیه). شما با وین ریت ۹۰% باز هم پول از دست میدید حتی با وین ریت ۹۹% . اگر و اگر مدیریت سرمایه ضعیفی داشته باشید. از طرف دیگه شما با وین ریت ۳۰% میتونید به سود مداوم برسید اگر مدیریت سرمایه قوی داشته باشید.
خبر خوب این هست که
وقتی با استراتژی بانکی و موسسات مالی معامله میکنید اگر سیستم مدیریت سرمایه قوی داشته باشید به یکی از قوی ترین سیستم های معاملاتی و ترید دست پیدا میکنید. و هیچ وقت برای پول در آوردن از ترید در بازارهای مالی مختلف مشکلی نخواهید داشت.
یکی از مهم ترین فاکتور های مدیریت سرمایه ، ریسک به ریوارد هست که به عنوان یکی از مهم ترین شرایط برای تایید یک سطح عرضه و تقاضای خوب در موردش تو مباحث قبلی به صورت دقیق صحبت کردیم. من به شما یاد میدم که چطوری این رو محاسبه کنید و این محدوده های عرضه و تقاضای جذاب رو پیدا کنید. مثال پایین رو ببینید:
بررسی تصویر:
همینطور که میبینید این چارت ۴ ساعته یورو به دلار هست و ما یک محدودهی عرضه رو مشخص کردیم. وقتی که بازار برای تست این محدوده بر میگرده متوجه میشیم که یک کندل پین بار تشکیل شده. در حقیقت خیلی شبیه کندل دوجی هست. ولی چیزی که خیلی مهم هست اسم کندلها نیست بلکه روانشناسی پشت این فرم کندلی هست. همینطور که میبینید بازار با قدرت از سطح پرتاب شده. پس برای ورود به این ترید ما نیاز داریم در بسته شدن کندل دوجی یا پین بار وارد معامله بشیم و استاپ لاس رو بالای محدوده شادو کندل قرار بدیم.
فاصله بین ورود شما و استاپ لاس ریسکی هست که متحمل میشید. (البته بچهها باید چند پیپ بالاتر قرار بدید که قیمت اجازه حرکت داشته باشه و بخاطر اسپرد استاپ نخورید) و همینطور که میبینید این فاصله ۲۳ پیپ محاسبه شده. پس در این ترید ما ۲۳ پیپ استاپ یا ریسک داریم.
خب حالا چطوری سود رو تعیین کنیم؟
ریوارد میزان پولی هست که شما قرار هست در این ترید بدست بیارید البته اگر قیمت در جهت تحلیل شما حرکت کنه. برای محاسبه نسبت سود (ریوارد) باید فاصله بین ورود شما تا تارگت رو بدست بیارید و میزان پیپ را محاسبه کنید. به چارت پایین نگاه کنید:
بررسی چارت
چارتی که در بالا مشاهده می کنید، همان چارت یورو دلار ۴ ساعته هست. با مشخص کردن فاصله بین ورود و تارگت ما به ریوارد میرسیم. بعد از محاسبه این فاصله دیدیم این فاصله ۱۰۷ پیپ هست که یعنی ریوارد برابر ۱۰۷ پیپ هست. پس این ترید برای ما ریسک به ریوارد 1:4.5 رو داره.(یک به چهار و نیم)
( Risk/Reward = 1 / 4.5)
اجازه بدید یک مثال دیگه بزنم تا کاملا متوجه بشید.
چارت پایین رو ببینید:
این چارت، چارت ۱ ساعته دلار به فرانک هست و ما یک محدوده تقاضای خیلی خوب داریم. زمانی که بازار برگشت به محدوده ما یک کندل پین بار خوب تشکیل داده و این یک نشانه برای برگشت قیمت میتونه باشه.
ورود شما با بسته شدن این کندل پین بار هست و استاپ لاس شما باید زیر محدوده تقاضا قرار بگیره. با محاسبه بین نقطه ورود و استاپ ما ریسک را بدست میارریم که برابر ۲۱۳ پیپ هست.
همیشه این نکته رو گفتم که محدوده سود ما سطح بعدی هست. و در این مثال یک محدوده تقاضا داریم پس هدف ما مقاومت بعدی هست. همینطور که میبینید با محاسبه سود به راحتی نسبت سود را بدست میاریم که این مقادیر از ورود تا سطح مقاومتی برابر ۶۲۳ پیپ هست. پس میتونیم بگیم که این ترید ریسک به ریواردی برابر با 1:2.5 برای ما داره.
سایز پوزیشن و ریسک به ریوارد
در حقیقت درک اینکه ریسک به ریوارد نقش اصلی در حجم پوزیشن شما رو داره برترین دلیل برای رسیدن به سود مستمر هست.
قبل از ورود به یک معامله شما نیاز دارید که بدونید دقیقا چه مقدار پول رو قرار هست ریسک کنید. و دقیقا چقدر قرار هست از این ترید سود ببرید. به زودی متوجه میشوید چرا.
وقتی مقدار دقیق دلاری رو مشخص کردید بعد باید حجم پوزیشن رو مشخص کنید تا به اون عدد برسید. اگر شما دارید میکرو ترید میکنید و میخواید ۵۰$ ریسک کنید در یک ترید با ۱۰۰ پیپ استاپ لاس بنابراین حجم شما ۵ هست. (یادتون باشه که ۵ میکرو لات برابر نصف ۱ لات مینی هست.)
0.5*100=50 Dollar
پس شما پوزیشنی دارید با سایز ۵ مینی لات ( ۵ میکرو لات) که ۵ دلار ریسک میکنید با علم به اینکه هر پیپ برای شما ۵۰ سنت ارزش داره.
درک دیدگاه ریسک به ریوارد بسیار مهم هست.
که بدونید اگر شما دارید ۱۰۰ دلار در یک ترید ریسک میکنید. و تارگت رو برابر ۲۰۰ دلار قرار میدید در حقیقت شما دارید سودتون رو دو برابر میکنید. و ریسک به ریوارد 1:2 دارید. در حقیقت در این حالت شما اگر ۵۰% ترید هاتون استاپ بخوره باز هم به مرور زمان سود می کنید. در حقیقت اگر شما ۶۵% تریدهاتون ضررده باشه با ریسک به ریوارد 1:2 باز هم سود میکنید.
در یک بازه ۱۰ تریدی اگر شما فقط ۳۵% وین ریت داشته باشید و ریسک به ریواردتون 1:2 باشه و در هر ترید ۱۰۰ دلار ریسک کنید بعد از ۱۰ ترید باز هم ۵۰$ سود کردید.
این قدرت ریسک به ریوارد هست وقتی بکاربگیریدش.
خیلی از تریدرها به اشتباه باور دارند که باید درصد بالایی از وین ریت رو داشته باشند تا بتونن در این بازار سود کنن. که در حقیقت یک دیدگاه اشتباه هست. اگر شما ریسک به ریوارد 1:3 داشته باشید این به معنی این هست که که اگر شما ۷ ترید از ۱۰ تریدتون استاپ بخوره و در هر ترید ۱۰۰ دلار ریسک کنید، شما ۷۰۰ دلار از دست میدید . ولی ۹۰۰ دلار بدست میارید. که در نتیجه شما بعد از ۱۰ ترید ۲۰۰ دلار سود کردید با اینکه ۷۰% تریدهاتون ضررده بوده!
در حقیقت باید الان متوجه شده باشید چرا تاکید داشتیم که حداقل باید ریسک به ریوارد 1:2 داشته باشید. دلیل این بود که با وین ریت پایین باز هم میتونید سود کنید.
ریسک بر اساس دلار محاسبه میشود نه پیپ.
حجم پوزیشن به شما این اجازه رو میده که بتونید مقداری که قرار هست ریسک کنید در هر ترید رو مشخص کنید. این به شما کمک میکند که در عین حالی که شما استاپ لاس بزرگی دارید بتونید ریسک دلاری حسابتون رو ثابت نگه دارید. خیلی از تریدر ها اشتباها این تصور رو دارند که استاپ لاس بزرگ در حقیقت ضرر سنگین تری به شما میزنه. اگر شما قرار هست استاپی برابر با ۲۰۰ پیپ داشته باشید و ۱۰۰ دلار رو براش ریسک کنید به راحتی میتونید با حجم پوزیشن این مقدار رو مدیریت کنید.
برای مثال فرض کنید شما پوند دلار مینی رو ترید میکنید و قرار هست ۱۰۰ دلار برای ۲۰۰ پیپ استاپ رو ریسک کنید. در اینصورت حجم پوزیشن شما برابر با ۵ (یا ۵ میکرو لات) هست. در حقیقت شما دارید تریدی میکنید که به ازای هر ۱ پیپ حرکت ۵۰ سنت ضرر میکنید. 50*200 = 100$
پس صرفا بخاطر اینکه استاپ لاس شما بزرگ هست به این معنی نیست که باید ریسک زیادی انجام بدید.
اکثر تریدر ها استاپ رو قرار میدند ولی حجم پوزیشن رو محاسبه نمیکنند که باعث میشه حساب معاملاتیشون از بین بره!
اگر شما در ابتدا ریسک معاملتون رو برای ۱۰۰ پیپ و ۱۰۰ دلار قرار دادید و در وسط راه تصمیم بگیرید استاپ رو ۱۰۰ پیپ بیشتر کنید و ۲۰۰ پیپ استاپ داشته باشید در حقیقت شما ۲۰۰ دلار دارید ریسک میکنید.( ۱ دلار به ازای هر پیپ * ۲۰۰ پیپ = ۲۰۰ دلار). این اصلی ترین اشتباه در ترید کردن هست که میتونید مرتکب بشید. شما باید قبل از ورود به معامله ریسک دلاریتون رو بر اساس استاپ دلخواهتون و هرجایی که هست مشخص کنید. (داره میگه اون استاپ بی صاحابو هی بالا پایین نکنید. وقتی میرید تو ضرر ترس از دست دادن پول باعث میشه شما ریسکتون رو بیشتر کنید و به مرور زمان حسابتون کلا از بین میره!)
استاپ لاس کوچکتر به معنی ریسک دلاری کمتر نیست!
بصورت مشابه خیلی از تریدرها فکر میکنند استاپ لاس کوچکتر به معنی ریسک دلاری کمتر هست.در حفظ سرمایه این همیشه صادق نیست و حجم پوزیشن این رو تعیین میکنه. اگر دکتر X یک تریدر باشه با یک استاپ ۵۰ پیپی اما ۵ دلار در هر پیپ ریسک کنه (۵ مینی لات) پس در حقیقت ۲۵۰ دلار ریسک کرده تو این ترید. اگر Y استاپ لاسی برابر با ۱۰۰ پیپ داشته باشد ولی ۲ دلار در هر ترید ریسک کرده باشه (۲ میلی لات) پس ریسک اون تو ترید برابر ۲۰۰ دلار هست. پس میبینید که استاپ کوچکتر لزوما به معنی ضرر کمتر نیست اینجا Y حجم کمتری با استاپ بزرگتری داشت و ضرر کمتری کرد.
نتیجه گیری:
نکته نهایی به زبان ساده جهت مدیریت سرمایه : اگر فکر کردید این همه بنز و خونه و ماشین که نشون میدن توی اینستاگرام از این راه خریدن زیاد باور نکنید. درسته که میشه خرید ولی واقعا تو بازه زمانی کم اتفاق نمیافته. اگر شما پولتون ۱۰۰۰ دلار باشه چقدر قراره سود کنید که بشه ۱ خونه اونم با دلار ۳۰ تومنی؟ پس دقت کنید این بازی که دارید واردش میشید یک طرفش مرگه یک طرفش زندگی . و بدونید مسیر مردن خیلی کوتاهتر از مسیر زندگی و ادامه دادن هست. فیتیله رو بکشید پایین و با حجم منطقی ترید کنید. بهترین ریسک برای معامله نیم تا یک درصد هست. از این بیشتر میشه توهم. و نیاز به مهارت بالایی داره. چون وقتی استاپ میخورید انواع و اقسام احساس خشم ، افسردگی ، ناراحتی، شماتت و این چیزا میاد سر وقتتون! منقل رو خاموش کنید و نهایتا ۱% ریسک کنید. بهتون قول میدم اگر ۱% ریسک کنید هیچ وقت حسابتون صفر نمیشه. مگر اینکه خیلی توانایی ضرر کردن داشته باشید که اگرچه غیر ممکن هست ولی از ما ایرانیها بعید نیست? (اینم چن تا توصیه از جانب خودمون)