آموزش جامع تحلیل تکنیکال

تعریف تحلیل تکنیکال

با توجه به فراگیری دانش مالی-رفتاری و مطرح شدن این حقیقت که سرمایه گذاران همیشه منطقی رفتار نمی کنند و ممکن است در معاملاتشان تحت تأثیر تعصبات و هیجانات خود قرار بگیرند بسیاری از فعالین بازارهای سرمایه بر این شدند تا تحلیل تکنیکال را بیاموزند و از این علم به عنوان ابزاری برای تأیید و حمایت از تصمیم گیری های مالی خود استفاده کنند.

تحلیل تکنیکال روشی برای پیش بینی قیمت آینده سهام با استفاده از دیتاهای گذشته نظیر قیمت و حجم می باشد. یکی از مزیت های عمده تحلیل تکنیکال این است که از این روش تحلیل می توان در انواع بازارهای مالی نظیر تحلیل بیت کوین، تحلیل ارزهای دیجیتال، تحلیل بازار بورس ایران و همچنین سایر بازارهای مالی استفاده کرد.

مفروضات اولیه تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال مقبولیت گسترده ای در بین معامله گران، تحلیل گران و سرمایه گذاران مختلف دارد و در قرون متمادی توسط این گروه ها مورد استفاده قرار گرفته است. سه فرضیه ی اصلی در این نوع از تحلیل مطرح است که عبارتند از:

  • همه چیز در قیمت نهفته  است.
  • قیمت براساس روند حرکت می کند.
  • قیمت ها از الگوهای تکراری و خاصی پیروی می کنند.

مفاهیم اولیه تحلیل تکنیکال

برای شروع یادگیری تحلیل تکنیکال نیاز است تا با مفاهیم اولیه این تحلیل آشنا باشید. در ادامه این مفاهیم اولیه به صورت مختصر توضیح داده خواهد شد.

نمودارها:

Charts

Charts

همانطور که گفته شد تحلیل تکنیکال شکلی از تحلیل است که در آن از داده هایی نظیر حجم و قیمت استفاده می شود. این داده ها معمولا به صورت گرافیکی در نمودارها نمایش داده می شود. پس از ابزارهای اولیه مورد استفاده در تحلیل تکنیکال می توان به نمودارها اشاره کرد. نمودارها اطلاعاتی در مورد رفتار قیمت در گذشته ارائه می دهند و مبنایی برای استنباط در مورد رفتار احتمالی قیمت در آینده فراهم می کنند. نمودارهای اصلی شامل:

  •  خطی (line charts)
  • میله ای (bar charts)
  •  شمعی (candlestick charts)

انواع نمودارها

با توجه به اهمیت بالای این نمودارها و شناخت بیشتر هر کدام از آنها در مقاله ای دیگر مبحث نمودار و انواع آن ارائه خواهد شد.و در این مقاله به توصیف اجمالی هر کدام از این نمودارها اکتفا خواهیم کرد.

خطی(line charts):

نمودارهای خطی معمولا برای نمایش اطلاعاتی که در طول زمان تغییر می کنند با چندین نقطه که با خطوط مستقیم به هم وصل می شود، ترسیم می شوند. یکی از ساده ترین و در عین حال کاربردی ترین نمودارها در تحلیل تکنیکال نمودار خطی می باشد.

 میله ای (bar charts):

این نمودار متشکل از یک سری میله قیمت تشکیل شده است. این نمودار چهار نقطه قیمت مهم را نمایش می دهد که عبارتند از قیمت بازشدن (open)، قیمت بسته شدن (close) ، بالاترین قیمت (high) و پایین ترین قیمت (close) .

 شمعی (candlestick):

 این نمودار ها همه کاره ترین و محبوب ترین شکل نمودارها هستند. رفتار قیمت در این نوع از نمودار به شکل یک شمع نمایش داده می شود. هر شمع یک بدنه و دو فیتیله دارد. فاصله بین باز و بسته شدن نماد در قالب بدنه شمع و فیتیله ها نشان دهنده بالاترین و پایین ترین قیمت سهم است.

روند:

Trend Line

Trend Line

اگر بخواهیم یک تعریف کلی از روند ارائه بدهیم باید گفت که روند جهت کلی حرکت بازار را در یک محدوده زمانی مشخص نمایش می دهد. اگر اندکی در بازارهای مالی فعالیت کرده باشید احتمالا این جملات را زیاد شنیده اید که: «با روند دوست باشید.» یا «در جهت روند معامله کنید.»روند ها را می توان بر اساس نوع حرکت و مدت زمان آن تقسیم بندی کرد:

انواع روند:

  •  صعودی
  •  نزولی
  •  خنثی

انواع روند براساس مدت زمان:

  •  کوتاه مدت
  •  بلند مدت
  •  میان مدت

ترسیم خط روند

در مبحث روند آنچه حائز اهمیت است ترسیم خط روند می باشد. خطوط روند جهت و سرعت حرکات قیمتی را نشان می دهد. تحلیلگران مجموعه ای از قیمت ها را به یکدیگر متصل می کنند تا با این خطوط بهترین تناسب ها را نشان دهند. خطوط روند به تحلیلگران ایده های خوبی در جهت حرکت معاملات ارائه می دهند. نحوه ترسیم این خطوط و توضیحات مربوط به آن به دلیل گستردگی و اهمیت بالای آن در یک مقاله دیگر به صورت مفصل بیان خواهد شد. در این مقاله تنها به ارائه توضیح کلی درخصوص انواع روند می پردازیم.

 صعودی:

در یک روند صعودی برآیند حرکت به سمت بالا است.  در طول روند صعودی ممکن است روزهایی هم وجود داشته باشد که بازار نزولی بوده ولی برآیند کلی در جهت رشد بازار و صعود می باشد.خط روند صعودی از اتصال نقاط مینیمم به دست می آید.طبق تعریف داو جانز روند صعودی روندی است که در حرکت زیگزاگ کف های جدید تشکیل بدهد. هر کفی که ایجاد می شود از کف قبلی بالاتر باشد. طبق تعریف اتصال این کف ها خطی به ما می دهد که اصطلاحا به آن خط روند صعودی گفته میشود.

 نزولی:

در  روند نزولی برآیند حرکت به سمت پایین است. در این روند ممکن است روزهای صعودی نیز وجود داشته باشد ولی در نهایت برآیند حرکت به سمت پایین است.این خط روند از اتصال نقاط ماکزیمم به دست می آید. طبق تعریف داو جانز در این روند برخلاف روند صعودی سقف ها اهمیت دارند.

 خنثی:

روند خنثی بیانگر این است که بازار به هیج سمت و سوی خاصی حرکت نمی کند و به اصطلاح در حال رنج زدن است. در این روند سهام بین دو سطح حمایت و مقاومت در حال معامله است و پیش بینی حرکت بعدی بازار (صعود یا نزول) کار دشواری است.

حجم معاملات

Volume

Volume

در این قسمت به معرفی جنبه دوم چارت یعنی حجم معاملات می پردازیم. حجم معاملات در واقع به تعداد دارایی که در یک بازه زمانی مشخص بین خریداران و فروشندگان رد و بدل می شود می گویند. در بازار بورس حجم به تعداد سهام معامله شده گفته می شود و در بازار ارزهای دیجیتال به تعداد کوین یا توکن های معامله شده حجم معاملات می گویند. همچنین در بازار فارکس معامله گران برای محاسبه حجم معاملات از لات های استاندارد،مینی،میکرو و نانو استفاده می کنند.

با توجه به اهمیت محاسبه حجم معاملات فارکس، این مبحث در مقاله ای مجزا به صورت کامل بیان خواهد شد. در قراردادهای آتی و اختیار معامله نیز حجم عبارت است از تعداد قرارادادهایی که بین خریداران و فروشندگان رد و بدل می شود. نکته مهم در مورد حجم این است که حجم معامله به صورت مطلق اهمیتی ندارد.اما اگر تغییر حجم در بازه های زمانی خاص چشمگیر باشد در این مواقع حجم اهمیت پیدا می کند. وقتی در مورد حجم بیشتر یا کمتر صحبت می کنیم، نسبت به حجم متوسط ​​در بازه های زمانی خاص است.

سطوح حمایت و مقاومت

Support and resistance levels

Support and resistance levels

 در تحلیل تکنیکال این سطوح از اهمیت بالایی برخوردار هستند. سطوح حمایت سطوحی است که برای خریداران دارای جذابیت است و انتظار می رود با توجه به افزایش تقاضا روند صعودی سهام شروع شود. سطوح مقاومت به سطوحی گفته می شود که برای فروشندگان از جذابیت خاصی برخوردار است و انتظار می رود با توجه به افزایش تقاضا و فشار فروشی که ایجاد میشود روند نزولی سهام شروع شود.دلیل ظاهر شدن سطوح حمایت و مقاومت تعادل بین عرضه و تقاضاست.

به عنوان مثال قیمت یک دارایی به دلیل پیشی گرفتن عرضه بر تقاضا ممکن است در حال افزایش باشد. ولی باید به این نکته توجه کرد که قیمت در نهایت تا جایی بالا می رود که خریداران حاضر به خرید آن هستند.و در یک سطح قیمتی دیگر تقاضایی برای خرید وجود ندارد و خریداران ممکن است تصمیم بگیرند موقعیت خود را ببندند.به این سطوح، سطوح مقاومتی می گویند و قیمت شروع به ریزش می کند و به سمت سطوح حمایت حرکت می کند.

کاهش قیمت تا جایی ادامه پیدا می کند که آن قیمت برای خریداران قابل قبول می شود، و تقاضا نسبت به عرضه افزایش می یابد.با پیشی گرفتن تقاضا بر عرضه سطوح مقاومتی ایجاد می شود. زمانی که قیمت از سطوح مقاومت عبور کند، ممکن است آن سطح مقاومتی قبلی به سطوح حمایت تبدیل شود.

الگوهای قمیتی

Price patterns

Price patterns

شناسایی الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شناسایی صحیح این الگوها به شما کمک می کند تا بتوانید نقاط ادامه روند یا برگشت روند را تشخیص دهید. به عبارتی الگوها به پیش بینی بهتر روند براساس گذشته قیمت کمک می کند. الگوهای قیمتی اساس تحلیل تکنیکال هستند و به تحلیلگر کمک می کند تا بداند در چارت به دنبال چه چیزیست.

چیزی به نام بهترین الگو وجود ندارد، زیرا تمام الگوها برای نشان دادن روندهایی که در بازار وجود دارد استفاده می شود. فقط برخی از الگوها برای بازارهای با نوسان بیشتر مناسب است و برخی الگوها در بازارها با نوسان کمتر. برخی الگوها در بازارهای صعودی پرکاربرد است و برخی الگوها در بازار نزولی.

انواع الگوها:

انواع مختلفی از الگوهای قیمتی وجود دارد که اصولا براساس نوع حرکت آنها به دو نوع تقسیم می شود:

ادامه دهنده:

این الگوها نشان می دهد که روند ادامه دار خواهد بود.

 برگشتی:

نشان می دهد که روند ممکن است در حال جهت تغییر باشد.

هارمونیک:

الگوهای هارمونیک پیچیدگی بیشتری نسبت به سایر الگوها دارند، به همین دلیل شناسایی این الگوها کار دشواری است و نیاز به تمرین بیشتری دارد. این الگوها از ترکیب اعداد فیبوناچی و اشکال هندسی شکل گرفته اند.

هر کدام از این الگوها به انواع متنوع دیگری تقسیم می شود که در مقاله ای دیگر تمام این انواع با جزئیات آن مورد بررسی قرار می گیرد.

ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال

اندیکاتور

Indicator

یکی از ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال اندیکاتور است. اندیکاتورها مجموعه ای از اشکال هندسی و فرمول های ریاضی هستند که به عنوان ابزاری در کنار تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار می گیرند. برای استفاده از اندیکاتورها نیازی نیست فرمول هر کدام را بدانید. تنها باید بدانید که نحوه کاربرد این اندیکاتورها به چه صورتی است و چگونه مورد استفاده قرار می گیرند. اندیکاتورها از تنوع زیادی برخوردار هستند و تحلیلگر حرفه ای با تسلطی که به تمام اندیکاتورها دارد از بین این اندیکاتورها دو یا سه اندیکاتور را براساس تجربه خود و قدرت تحلیلی که دارد انتخاب می کند و از آنها بیشتر استفاده می کند. در یک بسته بندی کلی می توان اندیکاتورها را به سه دسته تقسیم کرد.

  •  روند نما
  • نوسان نما
  •  حجمی

انواع مختلفی اندیکاتور در تحلیل تکنیکال استفاده می شود که اسیلاتور، RSI، MACD، بولینگر، میانگین متحرک و … نمونه هایی از این اندیکاتورها هستند. مبحث اندیکاتورها در آینده ای نزدیک به صورت مفصل در قالب مقاله ای مجزا در سایت ارائه خواهد شد و برای درک بهتر این مفهوم توصیه می شود مباحث مربوط به آن را  در بخش کتابخانه سایت  مشاهده کنید.

فیبوناچی

Fibonacci

Fibonacci

لئوناردوفیبوناچی، دانشمند ایتالیایی در قالب یک دنباله از اعداد، قوانین حاکم بر دنیای ما را و نظمی که در امور طبیعی حاکم است را به جهانیان معرفی کرد. او در دل این دنباله اعداد نیز یک نسبت بسیار مهم و طلایی کشف کرد. این دنباله اعداد با صفر و یک شروع می شود و در این دنباله اعداد بعدی از جمع دو عدد قبلی به دست می آید. فیبوناچی این دنباله اعداد را براساس یک پدیده بسیار طبیعی به دست آورد.

کاربرد فیبوناچی در تحلیل تکنیکال

شاید سؤال شما هم باشد که این توالی اعداد چه کاربردی در تحلیل تکنیکال دارد؟ ابزار فیبوناچی یکی از ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال است و معامله گران با قرار دادن ترازهای فیبوناچی بر الگوهای زمانی می توانند قیمت سهام را پیش بینی کنند و در معاملات خود سود بیشتری به دست آورند.

ابزار فیبوناچی یکی از ابزارهای مهم در تحلیل تکنیکال است و زمانی که قدم به بازارهای مالی میگذارید ناگزیر هستید که این ابزار را به صورت حرفه ای آموزش بیینید. حرفه ای شدن در استفاده از این ابزار شما را در بازارهای مالی به تحلیلگر حرفه ای تری تبدیل می کند. به دلیل اهمیت بالای این ابزار توصیه می کنم حتما مقاله مربوط به این ابزار را مطالعه کنید و ویدئوی آموزشی این دوره که توسط تیم چارتستان ارائه شده است را مشاهده کنید.

سخن پایانی:

اگر قصد فعالیت در بازارهای مالی را دارید، و می خواهید به صورت تخصصی پا به عرصه ترید بگذارید نیاز است با مفاهیم تحلیل تکنیکال آشنایی داشته باشید. تحلیل تکنیکال الفبای تحلیل گری در بازارهای مالی را به شما ارائه می‌دهد. شما می توانید ویدئو آموزشی تحلیل تکنیکال را که توسط تیم چارتستان ارائه کرده است را مشاهده کنید.

دسترسی سریع

مقالات مرتبط

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
جستجوهای محبوب:
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.